Angliru in parcours Vuelta 2017

Foto: © Unipublic/Graham Watson

De Alto de Angliru keert terug in het parcours van de Vuelta a España. Volgens Spaanse media heeft de burgemeester van het plaatsje Riosa aangekondigd dat de steile beklimming in Asturië na vier jaar afwezigheid volgend jaar deel uitmaakt van het etappeschema.

De Alto de l’Angliru is de meest gevreesde klim van Spanje. De top bevindt zich 1570 meter boven zeeniveau. De 13 kilometer lange klim kent stijgingspercentages die oplopen tot maar liefst 23 procent. Het is nog maar de zevende keer dat de beklimming op het programma staat. In de zes voorgaande edities won er vier keer een Spanjaard. De eerste keer was in 1999, toen José María Jiménez als eerste de top bereikte. De laatste keer dat de Vuelta de Angliru in het etappeschema opnam was in 2013. Destijds ging de zege naar de Fransman Kenny Elissonde. Wout Poels heeft goede herinneringen aan de berg. In 2011 werd hij er tweede in een etappe die gewonnen werd door de latere winnaar Juan José Cobo.

De Vuelta is de enige grote ronde die het etappeschema nog niet bekend gemaakt heeft. Dat zal gebeuren op donderdag 12 januari in de Spaanse hoofdstad Madrid.