Giro d’Italia 2017: In 3.572 kilometer van Sardinië naar Milaan

Giro d'Italia
Foto: ANSA

De Giro d’Italia 2017 wordt een ronde voor klimmers. De Italiaanse rittenkoers start op vrijdag 5 mei op het eiland Sardinië en eindigt drie weken later met een individuele tijdrit over 28 kilometer van racecircuit Monza naar de bekende kathedraal in Milaan.

De Giro 2017 telt twee tijdritten en maar liefst negen bergetappes. De koers zal onderweg een eerbetoon brengen aan oud-wielrenners zoals Gino Bartali, Fausto Coppi en Marco Pantani. De Cima Coppi (het hoogste punt tijdens drie weken Giro) ligt op de Stelvio op 2.758 meter boven zeeniveau.

Een jaar nadat Gelderland het decor vormde van het Grande Partenza, start de Giro in 2017 weer in Italië. De keuze viel op Sardinië, dat voor de derde keer in de geschiedenis de start mag organiseren. Na drie vlakke ritten gaat de Giro verder op Sicilië, waar op de vulkaan Etna de eerste aankomst bergop wacht.

In Calabrië doet de Giro voor het eerst het vasteland aan. Op zondag volgt met een rit naar Blockhaus de tweede aankomst bergop. Daags na de rustdag volgt de eerste individuele tijdrit: een 28,3 kilometer lange rit tegen de klok door de wijngaarden van Sagrantino.

De rit naar Bergamo op zondag volgt grotendeels het parcours van de Ronde van Lombardije. De slotweek start met een loodzware etappe over de Mortirolo en een tweevoudige beklimming van de Stelvio. Op donderdag 25 mei volgt de koninginnenrit, wanneer in de Dolomieten de Pordoi, Valparola, Gardena en Pinei moeten worden beklommen. Deze rit wordt ongetwijfeld beslissend voor het klassement. De dag erop volgt de vierde rit met aankomst bergop. Na de beklimmingen van de Monte Croce Comelico en de Passo di Selva Chianzutan volgt de slotklim naar Piancavallo. De rit naar Altopiano di Asiago daags voor het einde kent eveneens een aankomst bergop. Op zondag 28 mei weten we wie zich de opvolger mag noemen van Vincenzo Nibali, wanneer de Giro zijn slottijdrit naar Milaan kent.

De Giro 2017 kan opnieuw rekenen op een sterk deelnemersveld. Titelverdediger Vincenzo Nibali gaat als kopman van zijn nieuwe ploeg Bahrain Merida op jacht naar een derde eindoverwinning. Zijn voormalig ploeggenoot Fabio Aru voert de selectie van Astana aan. Wat de Nederlanders betreft kunnen de wielerfans opnieuw rekenen op Steven Kruijswijk, die in de jongste editie tot twee dagen voor het einde de leiderstrui droeg. Tom Dumoulin (in 2016 goed voor zes dagen in de roze trui) twijfelt nog.