Peter Sagan volgt zichzelf op als wereldkampioen wielrennen

Peter Sagan sprint naar de wereldtitel
Foto: ©UCI Doha2016/P.Ballet

Peter Sagan heeft net als vorig jaar het WK wielrennen gewonnen. De 26-jarige Slovaak versloeg in de Qatarese hoofdstad Doha na een wedstrijd van 257 kilometer de Brit Mark Cavendish en de Belg Tom Boonen.

Tijdens de koers door de woestijn werd het peloton al vroeg in waaiers getrokken. De Belgen waren met zes man goed vertegenwoordigd in de voorste groep van 24 renners. Niki Terpstra slaagde er later in om aan te sluiten. Dylan Groenewegen had net als Nacer Bouhanni en André Greipel de slag gemist. John Degenkolb viel na een lekke band terug in de tweede waaier en zou gedisillusioneerd vroegtijdig opgeven.

De wereldkampioen zou uit de voorste groep komen. Terpstra probeerde het in de finale tweemaal, maar slaagde er niet in om weg te geraken. Tom Leezer leek na een versnelling op weg naar de wereldtitel, maar werd in de slotkilometer alsnog ingelopen. In de sprint om de eindzege bleek Sagan over de snelste benen te beschikken. Hij slaagde erin zijn wereldtitel te prolongeren en is daarmee de vijfde renner in de geschiedenis die zijn regenboogtrui twee jaar op rij mag dragen. Niki Terpstra finishte op een negende plaats de beste Nederlander.