Terminillo keert terug in Tirreno-Adriatico 2017

Het peloton tijdens Tirreno-Adriatico
Het peloton tijdens Tirreno-Adriatico - Foto: ANSA

Tirreno-Adriatico kent in 2017 opnieuw een aantrekkelijk parcours. De 52e editie van de Koers van de twee zeeën gaat van 8 tot 14 maart in zeven ritten van Lido di Camaiore aan de Tyrreense Zee naar San Benedetto del Tronto aan de Adriatische kust. Er zijn twee tijdritten (een ploegentijdrit en een individuele rit tegen de klok), twee etappes voor sprinters, twee ritten voor puncheurs en een aankomst bergop Monte Terminillo. In 2015 won Nairo Quintana hier een spectaculaire etappe in de sneeuw.

Parcours Tirreno-Adriatico 2017

De etappekoers wordt begonnen in de Toscaanse badplaats Lido di Camaiore met een ploegentijdrit over een vlak parcours. Vorig jaar wist het Amerikaanse BMC hier de snelst tijd neer te zetten. De rit van Camaiore naar Pomarance telt vier beklimmingen. Vorig jaar sloeg Zdenek Stybar zijn slag tijdens de laatste hindernis in de aankomstplaats. De etappe naar Montalto di Castro zal waarschijnlijk in een massasprint eindigen. In 2016 was het de Colombiaan Fernando Gaviria die hier de zege voor zich opeiste. Op zaterdag volgt de koninginnenrit, waneer de renners in de Apennijnen een rit met aankomst bovenop de Monte Terminillo voorgeschoteld krijgen. De beklimming is zestien kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. De etappe naar Fermo voert door de regio Marche, dat recent zwaar getroffen werd door aardbevingen. De vlakke rit naar Civitanova Marche lijkt er opnieuw een voor de sprinters. De zevendaagse etappekoers wordt traditioneel afgesloten met een tijdrit in San Benedetto del Tronto.

De organisatie kan rekenen op warme belangstelling van de renners uit het peloton. Met Nairo Quintana komt de winnaar van 2015 opnieuw aan de start. Daarnaast zal tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali de kleuren van zijn nieuwe ploeg Bahrain-Merida komen verdedigen. Titelverdediger Greg Van Avermaet en wereldkampioen Peter Sagan worden eveneens aan de start verwacht.